Persyaratan Mutu Ikan dan Produk Perikanan Kazakhstan   

Umum

  1. Persyaratan mutu keamanan ikan dan produk perikanan diatur dengan regulasi teknis TR EAEU 040/2016 On safety of fish products
  2. TR EAUE 040/2016 menetapkan persyaratan keselamatan wajib untuk ikan dan makanan laut serta proses produksi, pengemasan, penyimpanan, pembuangan, transportasi dan penjualan untuk perlindungan kehidupan dan kesehatan manusia dan binatang.
  3. TR EAEU 040/2016 mengatur pencegahan tindakan menyesatkan terhadap konsumen serta untuk memastikan pergerakan barang yang bebas di wilayah Pabean EAEU.

Ruang Lingkup

Dalam regulasi teknis ini, produk yang diatur mencakup makanan laut dan produk-produk dari budidaya yang berasal dari tumbuhan dan hewan dalam bentuk olahan atau non-olahan yang dperdagangkan di dalam wilayah Pabean EAEU.
Regulasi Teknis ini mengatur hal-hal berikut:
  1. Produk ikan dari tangkapan sumber daya air hayati dan perikanan budidaya baik yang berasal dari tumbuhan maupun hewan, diproses atau tidak diproses, termasuk produk berikut:
    • ikan hidup dan invertebrata air hidup;
    • ikan mentah (segar), invertebrata air segar, mamalia air segar, ganggang mentah (segar) dan tanaman air segar;
    • invertebrata air rebus dan beku, alga dan tanaman air lainnya;
    • produk perikanan dan perikanan budidaya;
    • produk perikanan dan perikanan budidaya dingin;
    • produk perikanan dan budidaya yang dibekukan di permukaan;
    • produk perikanan dan budidaya beku;
    • produk perikanan dan budidaya yang dipasteurisasi;
    • produk perikanan dan budidaya kering;
    • produk perikanan dan budidaya yang diasinkan;
    • produk perikanan dan budidaya asap panas;
    • produk perikanan dan budidaya asap dingin;
    • produk perikanan dan budidaya untuk anak-anak, termasuk makanan pendamping berbahan dasar ikan;
    • makanan pelengkap berbahan dasar ikan dan tanaman;
    • makanan berbasis ikan;
    • produk kuliner ikan dan kuliner setengah jadi;
    • isian dari produk perikanan dan budidaya;
    • ikan kaleng:
      • ikan kaleng alami;
      • ikan kaleng alami dengan minyak tambahan;
      • ikan semi-diawetkan;
    • produk ikan kaviar:
      • granular kaviar;
      • telur tanpa filter;
      • butir kaviar;
      • kaviar yang dipasteurisasi;
      • menekan kaviar;
      • menyaring kaviar;
    • Fat lemak yang dapat dimakan dari ikan, invertebrata air dan mamalia air;
    • hidrolisat dari produk perikanan dan budidaya;
    • produk perikanan dan budidaya yang ditiru.
  2. Proses prduksi, pengemasan, penyimpanan, pembuangan, transportasi dan perdagangan. Regulasi Teknis ini menetapkan persyaratan untuk pelabelan dan pengemasan produk perikanan dan ikan budidaya, wajib untuk digunakan dan diterapkan di wilayah Pabean EAEU, melengkapi dan tidak bertentangan dengan persyaratan yang termasuk dalam (i) Regulasi Teknis Produk Makanan dan Pelabelan  TR TS 022/2011, (ii) Regulasi Teknis Keamanan Pengemasan Makanan TR TS 005/2011.
TR EAEU 040/2016 tidak berlaku untuk:
  • Metode pemuliaan;
  • Bahan makanan khusus yang mengandung ikan dan produk ikan (dengan pengecualian makanan bayi);
  • Suplemen makanan berbahan dasar ikan, air avertebrata atau mamalia, ganggang atau tanaman air;
  • Proses pengemasan, penyimpanan, pembuangan, pengangkutan dan perdagangan makanan dari ikan atau produk ikan dari produksi industri yang dimaksudkan untuk penanganan di EAEU;
  • Produk non-makanan dari ikan dan produk ikan.
Persyaratan terperinci untuk produk ini tercantum pada Regulasi Teknis TR EAEU 040/2016
 

Persyaratan Keamanan Ikan dan Produk Perikanan

  1. Produk perikanan dan budidaya harus mematuhi persyaratan keselamatan yang ditetapkan dalam bagian ini, persyaratan keselamatan yang ditetapkan dalam Lampiran 1 hingga 6, serta persyaratan yang ditetapkan dalam regulasi teknis TR TS 021/2011 Tentang Keamanan Produk Makanan
  2. Produk perikanan dan budidaya harus dibuat dari sumber daya hayati akuatik yang dipanen dari daerah penangkapan yang aman sesuai dengan data dari pemantauan terencana keselamatan sumber daya hayati perairan, yang dilakukan oleh badan resmi Negara-negara Anggota, dan dari fasilitas budidaya peternakan (perusahaan) yang aman dalam istilah kedokteran hewan. Data pemantauan harus diposting melalui Internet di situs web resmi dari badan resmi Negara-negara Anggota EAEU
  3. Produk makanan budidaya tidak boleh mengandung zat hormon alami atau sintetis atau organisme yang dimodifikasi secara genetik. Setelah dipasarkan di wilayah Pabean EAEU, tingkat residu maksimum obat hewan yang diperbolehkan, stimulan pertumbuhan hewan (termasuk obat hormon), obat (termasuk agen antimikroba), yang kandungannya dalam produk makanan budidaya yang berasal dari hewan dipantau pada dasar informasi mengenai penggunaannya (dengan pengecualian levomycetin (chloramphenicol), kelompok tetrasiklin, dan bacitracin) yang disediakan oleh produsen dan/atau importir, tidak boleh melebihi tingkat yang diizinkan yang ditentukan dalam Lampiran 2 Regulasi Teknis ini.
  4. Tidak diizinkan untuk mengedarkan produk perikanan dan budidaya berikut ini di dalam wilayah Pabean EAEU:
    • produk yang terbuat dari ikan beracun dari keluarga Diodontidae (ikan balon, ikan landak), Molidae (mola-mola laut), Tetraodontidae (buntal) dan Canthigasteridae (blowfish);
    • nan dan budidaya yang didinginkan dengan es harus disertakan dengan  cara-cara memastikan drainase air.
    • Pelabelan produk perikanan dan budidaya harus mematuhi persyaratan Regulasi Teknis TR TS 022/2011 Tentang ‘Food Products and Their Labelling’.
    • produk yang tidak sesuai dengan karakteristik konsumsi berdasarkan organoleptik indikator;
    • produk beku, memiliki suhu massa produk lebih tinggi dari minus 18 ° C;
    • produk yang dicairkan selama penyimpanan;
    • produk yang mengandung biotoxins berbahaya bagi kesehatan manusia (phycotoxins).

Persyaratan Pengemasan dan Pelabelan.

  1. Produk perikanan dan budidaya harus dikemas dalam kondisi yang tidak memungkinkan kontaminasi (mengotori) produk.
  2. Pengemasan produk perikanan dan budidaya harus:
    • memastikan keamanan produk perikanan dan budidaya dan sifat-sifat organoleptiknya yang tidak berubah selama masa simpan produk-produk tersebut;
    • dibuat menggunakan bahan yang memenuhi persyaratan untuk bahan yang bersentuhan dengan makanan;
    • disimpan di ruangan terpisah dalam kondisi yang menjamin keamanan produk perikanan dan budidaya. Untuk kapal, diperbolehkan menyimpan kemasan di ruang bawah kondisi yang menjamin keamanannya.
  3. Kemasan yang digunakan untuk menyimpan produk perika

EAC Marking

Produk yang disertifikasi menurut TR EAEU 040/2016 harus ditandai dengan tanda kesesuaian EAC sebelum dipasarkan. Penandaan kesesuaian harus dilampirkan pada kemasan, dokumen pendukung dan label sedemikian rupa untuk memastikan pengakuan dan keterbacaan sepanjang peredaran produk. Penandaan hanya dapat dilampirkan jika produk memenuhi persyaratan dari semua Regulasi Teknis yang berlaku.
 
Proses Penilaian Kesesuaian
Penilaian kesesuaian yang dipersyaratkan pada TR EAEU 040/2016 dilaksanakan dalam bentuk:
  • EAC Declaration
  • State registration of child nutrition according to the requirements of TR CU 021/2011 On food safety
  • animal testing of unprocessed fish products of animal origin, live fish, and live invertebrate aquatic animals
Dokumen Pendukung
Dokumen pemdikung harus disampaikan dalam bahasa Rusia atau bahasa resmi negara anggota EAEU, Dokumen tersebut terdiri dari:
  • Test reports (Laporan hasil pengujian)
  • data sheet
  • Dokumen Teknis
  • Salinan certificate of conformity
  • Salinan quality management system certificate
  • Protokol Audit Manufaktur untuk produksi masal

Standar pendukung

Standar untuk mendukung pemenuhan persyaratan Regulasi Teknis TR EAEU 040/2016:
N p / p
Elements of the technical regulation of the Eurasian Economic Union
Standard designation
Name of standard
Note
1
2
3
4
5
1
Food technology refrigeration. Terms and Definitions
 
2
The system of indicators of product quality. Canned and preserved fish and seafood. Nomenclature of indicators
 
3
 
State system for ensuring uniformity of measurements. Requirements for the amount of packaged goods in packages of any kind during their production, packaging, sale and import
 
4
 
Dried shark fins for export. Technical conditions
 
5
 
Canned smoked fish. Sprats in oil. Technical conditions
 
6
 
Hot smoked herring. Technical conditions
 
7
 
Cold smoked herring and sardine Pacific. Technical conditions
 
8
 
Chilled fish. Technical conditions
 
9
 
Herring is salted. Technical conditions
 
10
 
Pacific herring and sardine spicy salted and pickled. Technical conditions
applies from 01.01.2018
11
 
Frozen fish. Technical conditions
applies from 01.03.2016 on the territory of the Russian Federation for products delivered by state 
defense order
12
 
A fish. Length and weight
 
13
 
Stockfish Technical conditions
 
14
 
Salted fish caviar. Technical conditions
 
15
 
Granular salmon caviar in transport packaging. Technical conditions
 
16
 
Balych products from Pacific salmon and Issyk-Kul cold-smoked trout. Technical conditions
 
17
 
ST RK 1008-98
Cold smoked fish (pieces). Technical conditions
applies until 02.22.2018
18
 
Preserves are fish. Fish spicy salting. Technical conditions
 
19
 
Ice cream fish fillet. Technical conditions
applies from 01.01.2018
20
 
Pasteurized granular caviar of sturgeon. Technical conditions
 
21
 
Canned fried fish in oil. Technical conditions
 
22
 
Balychny products from cold smoked and dried sturgeon. Technical conditions

 
23
 
Small smoked fish. Technical conditions
 
24
 
Canned smoked fish in oil. Technical conditions
 
25
 
Spawn caviar of sturgeon fish. Technical conditions
 
26
 
Canned natural crab. Technical conditions
 
27
 
Granular caviar of sturgeon fish. Technical conditions
 
28
 
Cold-smoked and dried chicken products made of white fish and nelma. Technical conditions
 
29
 
Hot smoked sturgeon fish. Technical conditions
 
30
 
Hot smoked fish. Technical conditions
 
31
 
Salted fish. Technical conditions
 
32
 
Salted salmon fish. Technical conditions
applies from 01.01.2018
33
 
Canned fish are natural. Technical conditions
 
34
 
Preserves from chopped fish. Technical conditions
 
35
 
Canned from blanched, dried or dried fish in oil. Technical conditions
 
36
 
Canned fish in jelly. Technical conditions
 
37
 
Canned fish pies. Technical conditions
 
38
 
Fish, non-fish objects and products from them. Methods for determining organoleptic and physical indicators
 
39
 
Edible fat from fish and aquatic mammals. Technical conditions
applies from 01.03.2015 in the territory of the Russian Federation for products delivered under the state 
defense order
40
 
Edible fat from fish and aquatic mammals. Technical conditions
 
41
 
Preserves are fish. Herring special ambassador. Technical conditions
 
42
 
Canned Atlantic and Pacific sardines in oil. Technical conditions
 
43
 
Canned fried fish in marinade. Technical conditions
 
44
 
Preserves from saury special ambassador. Technical conditions
 
45
 
Cold smoked salmon and whitefish. Technical conditions
 
46
 
Cold smoked fish. Technical conditions
 
47
 
Cold smoked herring black-breasted. 

Technical specifications
 
48
 
Canned small herring fish in oil. Technical conditions
 
49
 
Canned fish in tomato sauce. Technical conditions
 
50
 
Canned fish in oil. Technical conditions
 
51
 
Canned fish with vegetable side dishes. Technical conditions
 
52
 
Cold smoked balych products from Baltic salmon. Technical conditions
 
53
 
Canned fish liver. Technical conditions
 
54
 
Chum salmon salting. Technical conditions
 
55
 
Canned fish, natural with the addition of oil. Technical conditions
 
56
 
Salted whitefish. Technical conditions
 
57
 
Far Eastern salted salmon. Technical conditions
 
58
 
Canned fish. Ear and soups. Technical conditions
 
59
 
Canned fish in tomato sauce. Technical conditions
 
60
 
Frozen special fish. Technical conditions
 
61
 
Frozen mackerel, marlin, swordfish, sailfish and tuna. Technical conditions
 
62
 
GOST 18056-2014
Canned shrimp natural. Technical conditions
 
63
 
Caviar salmon granular. Technical conditions
 
64
 
Sardine, sardinella and sardinops spicy salting. Technical conditions
 
65
 
Mackerel and mackerel of spicy salting. Technical conditions
 
66
 
Canned squid and cuttlefish natural. Technical conditions
 
67
 
GOST 19341-2014
Canned fish liver with vegetable side dishes. Technical conditions
 
68
 
Preserves from fish special salting. Technical conditions
 
69
 
Preserves from ocean fish special ambassador. Technical conditions
 
70
 
Frozen squid and cuttlefish. Technical conditions
 
71
 
Preserves from ocean fish spicy salting. Technical conditions
 
72
 
Frozen shrimp. Technical conditions
 
73
 
Canned food. Small crab in its own juice. Technical conditions
 
74
 
Frozen sharks for export. Technical conditions
 
75
 
Frozen fish sets for fish soup. Technical conditions
 
76
 
Concentrates are food. Dry soups with fish and seafood. Technical conditions
 
77
 
Frozen protein paste "Ocean". Technical conditions
 
78
 
Live fish. Technical conditions
 
79
 
GOST 25856-2013
Canned fish in broth, pour, marinade or sauce. Technical conditions
 
80
 
Small salted fish. General specifications
 
81
 
Canned fish in diet sauces. Technical conditions
 
82
 
Canned fish for baby food. Technical conditions
 
83
 
Ice cream scallop fillet. Technical conditions
 
84
 
Frozen seaweed. Technical conditions
 
85
 
Frozen salmon caviar. Technical conditions
 
86
 
Granular caviar of salmon fish. Technical conditions
 
87
 
Dried squid. Technical conditions
 
88
 
Sturgeon caviar sturgeon fish. Technical conditions
 
89
 
Chilled small fish. Technical conditions
 
90
 
Mussel meat cooked ice-cream. Technical conditions
 
91
 
Skinless cod fillet pressed ice cream. Technical conditions
 
92
 
Canned pacific salmon fish natural and natural with the addition of oil. Technical conditions
 
93
 
Peled, vendace and pugun spicy salting. Technical conditions
 
94
 
Pacific salmon with spawning changes, frozen. Technical conditions
 
95
 
Frozen fish. Technical conditions
 
96
 
Frozen small fish. Technical conditions
 
97
 
Clipfisk. Technical conditions
 
98
 
Canned fish, minced meat and fricassee. Technical conditions
 
99
 
Anchovy fish and small herring salted and spicy salting. Technical conditions
 
100
 
Frozen herring. Technical conditions
 
101
 
Small smoked fish. Technical conditions
 
102
 
Ice cream fish fillet for baby food. Technical conditions
 
103
 
Mussels are live. Technical conditions
 
104
 
Canned mussels in sauce and sauce. Technical conditions
 
105
 
Preserves from mussels. Technical conditions
 
106
 
Chilled gastropod meat and ice cream. Technical conditions
 
107
 
Canned caviar and milk of fish. Technical conditions
 
108
 
Frozen crabs. Technical conditions
applies from 01.01.2018
109
 
Dried and dried freshwater fish. Technical conditions
applies from 01.01.2018
110
 
Canned natural and oiled mussels. Technical conditions
applies from 01.01.2018
111
 
Canned fish in oil. Technical conditions
applies from 01.01.2018
112
 
ST RK 1470-2005
Canned fish. General specifications
 
113
 
ST RK 1761-2008
Fish gutted and gutted, quick-frozen. General requirements
 
114
 
ST RK 1791-2008
Semi-finished products are fish. Chopsticks, cut fish, chopped, breaded or batter. General requirements
 
115
 
ST RK 1801-2008
Fish fillet, minced fish, mixtures of fish fillet and minced meat quick-frozen. General requirements
 
116
 
ST RK 2122-2011
Cold smoked fish. Capelin. Technical conditions
 
117
 
ST RK 2669-2015
Canned vegetables with fish. General specifications
 
118
 
Chum salmon salting. Technical conditions
 
119
 
Canned sardines and similar fish species in oil. Technical conditions
 
120
 
Frozen and unchilled frozen fish. Technical conditions
 
121
 
Ice cream of ocean and sea fish. Technical conditions
 
122
 
Raw, blanched and boiled shrimps frozen. Technical conditions
 
123
 
Fish, crustaceans and cuttlefish. Dimensional categories
 
124
 
Grain pasteurized salmon caviar. Technical conditions
 
125
 
Granular caviar of sturgeon fish. Technical conditions
 
126
 
Minced fish food ice cream. Technical conditions
 
127
 
Preserves of scallop fillet in sauce. Technical conditions
 

128

 
Ice-cream of cod fish Extra. Technical conditions
 
129
 
Canned liver, caviar and milk of fish "in Murmansk". Technical conditions
 
130
Canned and preserved fish and seafood. Packaging and labeling
 
131
 
Cargo marking
 
132
 
Products shipped to areas of the Far North and equivalent areas. Packaging, labeling, transportation and storage
 
133
 
Food Products. Labeling Guidelines